Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция продава четири корвета на Пакистан

Турските ВМС приемат на въоръжение през 2011 г. корветата „Хейбелиада“ - първата от клас „Ада“, в корабостроителница в Истанбул. Турция обяви, че ще продаде 4 такива корвети на Пакистан.
Снимка: Ройтерс

Турция ще продаде четири корвета на военноморския флот на Пакистан, съобщи днес турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли, цитиран от Ройтерс.

Турция и Пакистан подписаха миналата година меморандум за разбирателство за продажбата на четири турски корвети.

При визитата си днес в Черна гора Джаникли посочи, че търгът е приключил и това е най-големият единичен договор за износ на турска военно-промишлена продукция, но не посочи цената.

Министърът добави, че днес е „много важен ден“ за отбранителната индустрия. Той съобщи, че преговорите се продължили 6 месеца, като двете страни се договорили две от корветите да бъдат произведени в корабостроителница в Истанбул, а другите две в южното пакистанско пристанище Карачи.

Според електронното издание на в. „Хюрриет“ става дума за бойни кораби от клас „Ада“, чиято дължина е 99,5 м. Те са предназначени за надводни бойни действия, борба с подводници, противовъздушна отбрана, разузнаване, асиметрични отбранителни военни действия. Екипажът им е до 93-ма души, а имат и площадка за кацане на хеликоптери от типа „Сийхоук“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна