Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнична литургия ще бъде отслужена по случай Голяма Света Неделя в храм в Смолян

| обновено на 07.07.18 в 09:06
Снимка: БГНЕС

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната архиерейска св. Литургия в храм "Св. вмчца Неделя" в смолянския квартал "Райково". В богослужението участват и духовници от Митрополията и Смолянската духовна околия.

Снощи преди храмовия празник архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма "Св. вмчца Недел" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи празнична Вечерня с Петохлебие.

В Житията на светиите се посочва, че  Св. великомъченица Неделя е родена в Мала Азия, вероятно в столицата на източната Римска империя при император Диоклетиан, който преследвал жестока християните. От млада девица се е обрекла на Христа и за това пострадала в жестоки мъчения. Осъдили я да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си, но по чуден начина  тя предала душата си на Господа на 7 юли 289 г., без да бъде посечена. Била само на 22 години.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от Св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия - Неделя).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени