Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3200 евакуирани заради пожара в Калифорния

| обновено на 08.07.18 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителите на окръг Санта Барбара обявиха извънредна ситуация през уикенда, след като бурни пожари, подклаждани от силните ветрове и високите температури, принуди хиляди жители на Калифорния и Колорадо да се евакуират.
Над 30 големи пожара вилнеят в местността Голета, на юг от Санта Барбара. Хиляди хора са принудени да се евакуират от домовете си заради огъня. Множество жилища са напълно унищожени, както и големи пространства с растителност.
Властите приеха допълнителна разпоредба, с която се отпускат средства от спешния фонд за борба с огнената стихия.
Около 350 пожарникари се възползваха от времето в събота, когато се усещаше лек бриз, за да ограничат колкото се може повече пожарите. До момента стихията е унищожила между 50 и 80 акра.
В западните щати десетки по-малки пожари се разгоряха, поддържани от  лекия вятър, ниската влажност и високите температури.
Спасителите откриха останките на неидентифициран човек преди ден, близо до напълно изгорено жилище в Кламатон, на границата на Калифорния с Орегон. В този район са унищожени почти 22 000 акра. Огънят вилнее силно и в района на окръг Напа. В Колорадо стихията е заличила над 100 000 акра около Спринг Крийк.
Тазгодишните пожари са унищожили близо 3 милиона акра, което е повече от средната годишна стойност за последните 10 години, според Националния център за противопожарна защита.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна