Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха 4 от децата, блокирани в пещера в Тайланд, спасителната операция продължава утре

| обновено на 08.07.18 в 18:12

Четири момчета бяха изведени от наводнената пещера в северната част на Тайланд. Все още няма информация за тяхното състояние. Останалите 8 момчета и техният треньор засега остават под земята, тъй като спасителната операция беше прекратена за 10 часа. Усилията за спасяването на останалите деца и треньора ще продължи утре.
11 часа отне спасяването на децата, които в момента се намират в болница. Момчетата са на възраст от 11 до 16 години.
Операцията беше определяна като надпревара с времето и природата. В нея участваха 90 водолази - 40 от Тайланд и 50-има чужденци, както и тайландски морски пехотинци. Дори за опитните водолази спасителната акция беше предизвикателство заради тесните коридори и острите ъгли. Освен да се гмуркат, децата трябва и да се катерят, а някои не могат да плуват, заяви кореспондентът на Би Би Си в Тайланд Ник Бийк:
"През седмицата отидохме в пещера, намираща се на 10 километра от мястото, където се намират момчетата и където се провежда спасителната операция. Съзряхме бегло мястото и то беше клаустрофобично, горещо, водата беше мътна. Ако е било дори отчасти наводнено, значи не са имали никаква видимост".
Пътищата от пещерата до болницата бяха отцепени, за да могат линейките по най-бързия начин да стигнат до лечебното заведение.
Продължават спорадичните валежи на мястото, което означава, че спасителната операция е притисната от времето, тъй като нивото на водата в пещерата може да се повиши.
Първо са били изведени момчетата в най-добро здравословно състояние.
Същевременно американският предприемач и милиардер Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на децата. Той е изпратил свои специалисти в Тайланд, които да помогнат в спасителната операция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна