Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха Лаура Кьовеши от поста ръководител на антикорупционната прокуратура

Според Кьовеши действията на правителството блокират върховенството на закона

| обновено на 09.07.18 в 14:35
Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис е подписал декрет за освобождаването на ръководителя на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши. По този начин Йоханис се съобразява с решение на Конституционния съд в страната.

Кьовеши е отстранена като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията. Според решението на Конституционния съд от края на май отказът на Йоханис да отстрани Кьовеши по искане на правосъдния министър противоречи на основния закон.

Според Кьовеши действията на правителството блокират върховенството на закона. При напускането си тя окуражи своите колеги: 

"От днес няма да работя в Националната дирекция за борба с корупцията. Ще остана прокурор. Искам да се обърна към колегите си: Скъпи колеги, това, което успяхме да докажем, е, че публичните институции в Румъния могат да работят законно и да, корупцията може да бъде победена".

Европейската комисия обяви, че ако резултатите от борбата с корупцията в Румъния се влошат заради отстраняването на Лаура Кьовеши, това ще бъде взето предвид.

Кабинетът на социалдемократите изпълнява реформа, която намалява правомощията на антикорупционните прокурори, прочули се с големия дял на успешните дела срещу представители на властта. Действията на правителството предизвикаха многохилядни протести. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция на 3 години затвор в края на миналия месец заради злоупотреба със служебно положение.

Преди президентът Йоханис да подпише декрета за освобождаване на Кьовеши, управляващата коалиция вече обсъждаше процедура по суспендиране на държавния глава заради досегашното неизпълнение на решението на Конституционния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна