Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичките 12 момчета и техният треньор са извадени от пещерата в Тайланд

| обновено на 10.07.18 в 21:43
Спасители товарят спасено момче на линейка, за да бъде откарано в болница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С успех приключи безпрецедентната акция  по спасяването на 12-те ученици и техния треньор в Тайланд, които бяха блокирани над две седмици в наводнена пещера. В последния етап от операцията учасие взеха над 100 души, а действията им наблюдаваха милиони зрители по света чрез преки предавания от мястото на събитието.

Всичките 12 момчета и техният треньор бяха извадени от пещера в Тайланд, където бяха блокирани 18 дни след проливни дъждове и наводнение. Спасителната операция за юношеския футболен отбор започва в неделя, когато бяха извадени 4 момчета, в понеделник – още 4, а днес – останалите петима.

Екип от 4-ма водолази, сред които и лекар, които бяха с групата в последните дни, успяха да се измъкнат от пещерата малко по-късно.

Празненствата за избавлението на отбора обаче са помрачени от смъртта на тайландски военен водолаз, който загина в петък при мисия за доставки на блокираните в пещерата в подготовка на спасителната операция.

Спасените са поставени под карантина в болница, за да се установи дали не страдат от някакви инфекции след престоя им в пещерата. Първите изследвания на осемте от тях показват наличие на инфекция при тях.

12-те момчета на възраст от 11 до 16 години и 25-годишният им треньор бяха блокирани в пещерата на 23 юни след дъждове, в резултат на които входът ѝ към вътрешността се оказа под вода.

Те прекараха 9 мъчителни денонощия в тъмнина, докато до тях не достигнаха двама британски водолази. Те бяха изтощени, но се оказаха в добро състояние на духа и се усмихнаха на водолазите.

Първоначалната еуфория бързо изчезна, докато властите работеха върху надежден спасителен план, с който да измъкнат групата, оказала се на 4 километра навътре в пещерата, насред лабиринт от наводнени тунели, водещи до тях.

Обсъждани бяха варианти за прокопаване на дупки в планината или да се изчака с месеци до края на мусонните дъждове за евентуалното им изваждане, което в един момент бе наречено от ръководителя на спасителната операция "Мисия невъзможна".

С намаляването на кислорода в кухината на групата до опасни нива и продължаване на валежите, които създаваха опасност за наводняване на терасата, където момчетата буха намерили убежище, спасителите избраха по-малкото зло, като решиха да ги изведат с водолази през тунелите.

Маршрутът за спасение бе изпитание дори да опитни водолази, а момчетата нямаха предишен опит с гмуркане. Това наложи те да бъдат обучени на място за използване на водолазна екипировка, включително да дишат под вода с маска и кислородна бутилка.

Смъртта на бивш водолаз от тайландските спецчасти, тъй като му свърши кислородът в наводнен тунел в петък, показа опасностите на този вариант. Но трябваше да се бърза и в крайна сметка момчетата и треньорът им бяха извадени.

Премиерът на Тайланд Прают Чан Оча посети вчера пещерата, за да инспектира спасителната операция. Той посочи, че такива инциденти не трябва де се случват повече на тайландска земя.

Още подробности можете да чуете в обобщението на Зорница Близнашка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна