Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно нарастване на китайския износ през юни и рекорден търговски излишък на Пекин спрямо Вашингтон

Снимка: Ройтерс

През юни китайският износ продължи да нараства със солидно темпо, докато вносът се увеличи по-слабо от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната. В същото време търговският излишък на Китай спрямо САЩ нарасна до рекорден връх, което може допълнително да задълбочи и без това ескалиращото търговско напрежение между двете водещи световни икономики.

В рамките на юни износът от Китай към останалия свят се увеличи с 11,3% на годишна база след малко по-силен растеж от 12,6% през май, но при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно повишение с около 10 сто. В същото време вносът нарасна с 14,1% след ръст с 26,0% месец по-рано и очаквания за увеличение с около 21 на сто.

По-доброто представяне на износа спрямо вноса доведе до увеличаване на китайския търговски излишък през юни до 41,6 млрд. долара спрямо 24,92 млрд. долара през май и прогнози за доста по-скромен позитивен търговски баланс на стойност 27,72 млрд. долара.

Търговската излишък на Китай спрямо САЩ пък нарасна през юни до рекорден месечен връх от 28,97 млрд. долара от 24,58 млрд. долара през май, според изчисления на агенция Ройтерс, базирани на официални данни от 2008-а година насам. Китайският износ в посока САЩ нарасна през първата половина на годината с 13,6% спрямо същия период на 2017-а, докато американският внос се увеличи с 11,8 на сто. Това доведе до разширяване на търговската дупка между двете най-големи икономики в света до 133,76 млрд. долара спрямо дефицит за 117,51 млрд. долара през първото полугодие на 2017-а година.

Днешните данни за рекорден търговски излишък на Китай спрямо САЩ вероятно ще доведат до по-нататъшна ескалация на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и биха дали повод на американският президент Доналд Тръмп да отправи допълнителни заплахи за въвеждането на високи мита за вноса на китайски стоки.

По-рано този месец (на 6-ти юли) администрацията на Белия дом въведе високи мита от 25% върху вноса на стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара, което беше последвано незабавно от аналогични по размер наказателни митнически тарифи от страна на Пекин. Последва предупреждение от Вашингтон, че през септември могат да бъдат въведени допълнителни мита от 10% за още китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, като Доналд Тръмп дори заплаши, че целокупното обмитяване на внасяните от Китай стоки може да надвиши 500 млрд. долара, което почти се равнява на целия търговски обмен между двете най-големи икономики в света през миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна