Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската война между САЩ и Китай се разраства

Вашингтон се подготвя за въвеждането на нови мита за китайския внос за 200 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговската война между САЩ и Китай се разраства. Вашингтон се подготвя за въвеждането на нови мита на стойност 200 млрд. долара върху още китайски стоки.

САЩ започват процедура за въвеждането на нов набор мита спрямо китайските стоки, внасяни в страната, съобщават висши служители на администрацията. Този път се очаква те да са на стойност 200 милиарда долара.

Новите тарифи с допълнително утежнение от 10% ще бъдат насочени към различни продукти, включително дрехи, бейзболни ръкавици, велосипеди, хладилна техника и морски дарове.

Преди да влязат в сила тези мита предстои двумесечен процес на одобрение, който включва и публично изслушване. Новите тарифи идват в отговор на китайското отмъщение, което пък беше в резултат на предишните мита, въведени от Вашингтон преди броени дни и които се коментират като началото на най-голямата търговска война в световен план.

В края на миналата седмица двете страни си размениха мита на стойност 34 млрд. долара, но това беше само първата стъпка от мащабен план, в който се предвижда въвеждането на нови тарифи спрямо Китай на стойност до 500 млрд. долара.

Аргументът, с който се приемат тези утежнения от страна на Вашингтон, е да се елиминират нелоялните индустриални политики на Пекин за кражба на технологии и ноу-хау от САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна