Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За ограбеното достойнство, наречено пенсия

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Според последни данни, у нас пенсионерите получават около една трета от заплатата си, ако е била около средната за страната. Ако е била минимална – около 40%.
За Евросъюза цифрата е 71%. В Хърватия – близо 130%, в Турция и Холандия по около 100%, в Португалия и Италия, че и в Индия - около 90%.
От 2000 година делът на пенсионерите тук не се е увеличил. Според статистиката, икономиката ни крачи непрестанно напред. Еврокомисията потвърди вчера прогнозата си за ръст от 3,8% за тази година. И почти толкова за следващата. Официално трайно са незаети около 20 000 работни места. Повечето от тях в услугите. Които реално, както и да го изчисляват придворни икономисти и социолози, не създават национален доход. Тогава?
У нас и най-бедните, и най-богатите плащат едни и същи данъци. Като процент. Този закон е предложен, приет и охотно размахван пред тъй наречените чужди инвеститори, именно от тази създала се и създаваща се с ограбени от прехода, приватизациите и интересно разпределяните и сега европари, прослойка. Затова плоският данък е радостта на всяка управляваща политическа и икономическа каста.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.