Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиджио ди Майо: Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на ЕС с Канада

Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на Европейския съюз с Канада, заяви в петък вицепремиерът на страната Луиджи ди Майо, съобщава Ройтерс.

"Скоро CETA (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада) ще пристигне в парламента и това мнозинство ще го отхвърли и няма да го ратифицира", заяви Ди Майо пред асоциация на земеделските производители, която се събра на среща в Рим.

"Ако дадени италиански длъжностни лице продължават да защитава договори като CETA, те ще бъдат махнати", добави Луиджи ди Майо, който е и ръководил движението "Пет звезди", участващо в управляващата коалиция с крайно дясната партия "Лига".

Това решение на италианските управляващи вероятно ще увеличи допълнително международното търговско напрежение и рискува да обърка напълно най-голямото търговско споразумение на ЕС, постиганото от години насам.Споразумението CETA беше първото важно търговско споразумение, подписано от Европейския съюз, след това с Южна Корея през 2015-а година и трябва да бъде одобрено от всичките 28 държави-членки на ЕС, за да влезе в сила.

Днешното изявление на Луиджи ди Майо не трябва да се възприема като голяма изненада с оглед на ангажиментите на новото коалиционо правителство да поеме твърда линия, за да защити италианските хранителни специалитети. През миналия месец министърът на земеделието Джан Марко Сентинайо, представител на партията "Лига", атакува търговското споразумение CETA в интервю за италианската преса.

Трябва да се има предвид, че от всичките 28 членки на Европейския съюз, Италия има най-много хранителни продукти с етикети за PGO (Защитено обозначение за произход) и PGI (Защитен географски признак), включително популярното сирене Parmigiano Reggiano и шунката Prosciutto di Parma. Съгласно споразумението CETA, Канада призна повече от 40 италиански продукти с етикети за PGO и PGI от общо 292 за всички страни.

Асоциацията на италианските селскостопански компании Coldiretti обаче се обърна към Луиджи ди Майо, определяйки CETA като "погрешно и рисковано" търговско споразумение за  Италия. Според асоциацията износът на италиански храни, който беше на стойност от 41 млрд. евро през миналата година, може да се утрои посредством сериозна борба срещу международната имитация на хранителни стоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна