Eмисия новини
от 19.00 часа

След посещението на министър Порожанов:

Eвтаназията на овце и кози в село Шарково продължава

| обновено на 14.07.18 в 18:33
Снимка: БГНЕС

Умъртвяването на животни в ямболското село Шарково ще продължи. Заради огнище на чума в боляровската община вече са унищожени близо 3400 овце и кози. Държавата предлага два варианта за компенсация на стопаните. Кои са те и как бяха приети от животновъдите

На среща с животновъдите министърът на земеделието Румен Порожанов предложи:

"Поемам ангажимент, когато в района има биосигурност, да осигурим животни за стада"

Според стопаните, този вариант не е приемлив. Тяхното искане е за по-висок размер на паричните обезщетения. Те влязоха в спор с министъра за цената на килограм живо тегло на овцете.

Животновъдите са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район.

Порожанов се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190-200 лева на умъртвена коза или овца. Ще бъде направено бързо преизчисляване и регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде организирано плащане на място в кметствата в селата. На стопаните, които не искат да получат средства като компенсация, ще бъдат осигурени животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност. 

Изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант:

„Ако сложим ваксина, рестрикциите ще бъдат поне 2 години и то и то към цялата страна. Много е трудно да се издейства да е към само към този район, но, ако е към този район, наистина икономическите ви загуби ще са много сериозни“.

По-рано през деня в селото дойдоха представители на различни неправителствени организации и политически движения. Те не допуснаха ветеринарите да убият животните. Така се стигна до намесата на полицията

Останалите около 300 живи животни в селото ще бъдат убити, тъй като това е единственият начин заболяването да се ограничи. Всички помещения ще бъдат дезинфекцирани. Спазват се и строги мерки при влизане в селото.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.