Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп атакува „глупостта“ на предишната администрация преди срещата с Путин

Президентът Доналд Тръмп разговаря с финландския си колега Саули Нинистьо в Хелзинки преди срещата с Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп се устреми към първата си пълнокръвна среща с Владимир Путин днес, решен да установи добри лични отношения със стопанина на Кремъл, като твърдо каза, че само „глупостта“ на предишната администрация е виновна за сегашното лошо състояние на отношенията между САЩ и Русия, предаде АФП.

Часове преди разговора в Хелзинки Тръмп бе попитан дали ще окаже натиск върху Русия за манипулирането на изборите през 2016 г., на които той надви кандидатката на демократите Хилари Клинтън и бе избран за президент. „Ще мине добре“, бе лаконичният му отговор.

Демократи настояха за отмяна на срещата след разкрития на разследването за руската намеса в изборите. Но Тръмп настоя, че „срещата е добро нещо“.

Денят на US президента започна с разговор с финландския му колега Саули Нинистьо, но преди това той изстреля залп в Туитър срещу опонентите си в САЩ, като ги обвини за разследването на руската намеса в изборите за дипломатическия мраз между двете страни.

„Отношенията ни с Русия никога не са били по-лоши, благодарение на многото години на US глупост и тъпото, а сега – нагласен лов на вещици“, написа Тръмп.

На закуската с Нинистьо президентът настоя, че НАТО „никога не е била по-силна“ и че „никога не е била по-сплотена“.

В интервюто за Си Би Ес, излъчено малко преди кацането му в Хелзинки Тръмп каза, че Русия остава неприятел, но постави Москва наравно с Китай и ЕС като икономически и дипломатически конкурент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна