Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на струнен квартет „Добри Христов“ и Сузана Клинчарова директно от ММФ „Варненско лято“

БНР Новини
Струнен квартет „Добри Христов“ на сцената на ММФ „Варненско лято“, 2017 г.
Снимка: @vnsummerfest

Директно от Градската художествена галерия във Варна на 17 юли от 19 часа – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
Свирят: струнен квартет „Добри Христов“ и Сузана Клинчарова, арфа.

В прогамата: „Френска феерия“ – творби от Равел, Дебюси, Турние.

Струнен квартет „Добри Христов“ е създаден от преподаватели в НУИ „Добри Христов”. Вдъхновени от родолюбието и активната обществена дейност на своя патрон, те се обединяват от общата си любов към камерната музика и от споделената отговорност за възпитаването на младите таланти на Варна. Концертната им дейност обхваща различни тематични концертни серии в града, съвместни проекти с гостуващи и варненски музиканти, звукозаписна дейност.
Красимир Щерев е роден през 1971 г. в Пловдив. Завършва НУМТИ „Добрин Петков” - Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова и бакалавърска степен в АМТИИ - Пловдив. През 2008 г. завършва магистърска степен по специалността „Инструментално изкуство - цигулка” при проф. Недялчо Тодоров. От 1990 до 1993 е първа цигулка на струнен квартет „Форте”, с многобройни концерти в страната и в Европа (Англия, Франция, Швейцария, Германия). От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония - Пловдив, а от 2003 до 2006 г. е член на австрийския „Виена Валцер оркестра”. От 2009 г. е концертмайстор на ОФД - Варна, като успоредно свири като концертмайстор на Варненски камерен оркестър и оркестър „Симфониета” - Варна. От 2012 г. е концертмайстор на камерен оркестър „Камерата Орфика”.
Евгения Паскова е родена през 1951 г. в Балчик. Завършва СМУ „Добри Христов” - Варна и ДМА „Проф. П.Владигеров” - София при проф. Емил Камиларов. Отличена е с дипломи и награди от национални и международни конкурси, между които „Св. Обретенов“, „Паганини” - Италия и др. Свири като концертмайстор и солист на многобройни турнета в Европа и Азия с Камерен оркестър Банкя с ръководител Дина Шнайдерман, Варненска филхармония, Камерен оркестър Добрич, оркестър „Симфониета” - Варна. От 1993 е преподавател по цигулка и оркестрово свирене в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна.
Румяна Петрова е родена е в гр. Варна през 1970 г. Завършва НУИ „Любомир Пипков“ - София, педагогика в Музикалната академия в гр. Пловдив и магистратура по изпълнителско изкуство в Университета на Претория, Южна Африка. Работи в симфоничните оркестри на Претория, Кейптаун и Дърбан в ЮАР. Между 1999-2008 г. живее в САЩ, преподава в Консерватория Бруклин, Ню Йорк, свири в Ди Капо опера, Ню Йорк и Камерния оркестър на Кънектикът. Като виолист на струнен квартет „Форте” осъществява много концерти в Европа, Азия и САЩ. Има издадени два диска с авторска музика. От 2009 г. Румяна Петрова живее във Варна. Преподава виола и камерна музика в НУИ „Добри Христов”, работи в екипа на фестивала „Варненско лято”. В ролята на „Госпожа Виола” е автор и водещ на серия образователни концерти за деца във Варна. За активна дейност в популяризиране на българската музика в чужбина е носител на дипломи и отличия за принос към българската музикална култура.
Ваня Николчева е родена във Варна. Завършва СМУ „Добри Христов” в класа по виолончело на Марта Петкова, а след това АМТИИ - Пловдив в класа по виолончело на проф. М. Дойкова. Член е на камерните оркестри „Симфониета” - Варна, Добрич, „Орфеус”. Работи като оркестрант във Варненска опера и преподавател по виолончело в НУИ „Добри Христов”.

СнимкаРазностранната концертна дейност на Сузана Клинчарова я отвежда на най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан… и я представя като солист на оркестри от величината на Токио Метрополитан Симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, „Софийски солисти”, Национален оркестър на Белгия и много други. Тя е високо ценена за качеството на нейното изпълнение, както и за обширния репертоар от концерти за арфа и оркестър.
Родена в София, Сузана Клинчарова живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието си в родния си град, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньой, Париж. Води майсторски класове в Европа и САЩ (NYU, Консерваторията в Бостън, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж, НБУ, където ръководи докторски труд). Почетен професор на НБУ.
Член е на журита на най-престижните международни арфови конкурси, между които Международния конкурс за арфа в Израел. Сузана Клинчарова има принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа. Горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът ѝ към съвременния джаз се въплъщава в дуо със Стийв Лейси при многократни концерти в Радио Франс и Френската телевизия.
Звукозаписната ѝ дейност включва, наред със соловите и камерни произведения, повече от двайсет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, издавани редовно от световни фирми. Най-новият ѝ проект – антология на френската музика за арфа в три диска La Belle Epoque de La Harpe, е акламиран в Европа и САЩ. Избран е заедно с други нейни записи на френски композитори за фонда на Националната библиотека на Франция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени