Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,21%, след като в понеделник се раздели с 0,31% от стойността си. Основна причина за това негативно представяне е солидният спад на Stoxx Europe 600 Telecommunications Index с 1,81% към най-ниски нива от два месеца насам. Напрежението в телекомуникационната сфера е в резултат на слаби финансови резултати на норвежкия гигант Telenor ASA, което доведе до спад на неговите акции с над 4 на сто. Понижение с 1,84% бележат и акциите на Telia Co. AB, след като шведският телеком успя да постигне сделка за покупката на норвежкия бизнес на компанията Telia Co. за около 2,6 млрд. долара.

Германският индекс DAX30 се понижава с 0,17%, френският CAC40 - с 0,39% и испанският Ibex-35 - с 0,73%.

В същото време лондонският индекс FTSE100 се повишава слабо с 0,1% благодарение най-вече на известно поскъпване на акциите в петролния и минно-добивния сектор. Акциите на Royal Dutch Shell се повишават с 0,19%, а на British Petroleum - с 0,02% в резултат на известна стабилизация на петролните цени след техния брутален вчерашен спад с над 4 на сто. Акциите на голямата минно-добивна компания Antofagasta PLC нарастват с 1,34%, на Rio Tinto - с 1,36% и на Glencore PLC - с 0,7%.

Като цяло днешната търговия е доста предпазлива и в малки обеми, тъй като инвеститорите са в очакване на редовните шестмесечни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия (от 17:00ч. наше време). Внимателно ще се следи дали г-н Пауъл ще потвърди досегашните прогнози на американските централни банкери за още две повишения на федералната фондова лихва до края на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна