Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 призова за по-голям диалог във връзка с търговските напрежения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 заявиха, че засилените напрежения в търговията и геополитиката заплашват да извадят от релси световния икономически растеж, и призоваха за по-голям диалог, предаде Ройтерс.

Те посочиха в заключителна декларация от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, че световният икономически растеж е силен, а безработицата е на най-ниското си ниво от десет години, но предупредиха, че растежът става по-несинхронизиран сред големите икономики и че са се увеличили рисковете от низходящи тенденции в краткосрочен и средносрочен план.

Срещата се проведе в момент, когато се изостря реториката в търговския конфликт между Съединените щати и Китай. Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси посочи, че различията остават, но добави:

"Бих казал, че срещата не беше напрегната, бяха обсъдени всички въпроси и се разбираме взаимно. Надявам се, че сме в началото на нещо позитивно, но това трябва да бъде потвърдено."

Московиси добави, че има опасност напрежението в търговските отношения да продължи да нараства, поставяйки многостранната система под значителен натиск. Според него обаче досега икономическото влияние е било ограничено.

В изявлението не се споменават директно Съединените щати, които са в центъра на многобройни търговски спорове, но все пак то е доста по-остро от изявлението през март, когато представителите на Г-20 избягваха въпроса изцяло, коментира Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна