Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна разследване по скандала с охранителя на Макрон

| обновено на 23.07.18 в 15:42
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски съд започна разследване срещу охранителя на президента Еманюел Макрон, заснет да бие демонстранти в Париж на 1 май, преоблечен като полицай.

Днес френският вътрешен министър Жерар Коломб беше изслушан от парламентарна анкетна комисия по случая, който предизвика силно обществено вълнение. 

Побой, вмешателство в служебни функции, злоупотреба с професионална тайна - това са някои от обвиненията на разследването срещу Александър Бенала, вече бивш сътрудник по сигурността на президента Макрон.

Подследствени са и трима полицаи, предали незаконно видеоматриали на охранителя, и жандармерист, член на управляващата партия "Републиката напред".

На видеозаписи Александър Бенала бе видян да малтретира младеж и девойка по време на една от по-малобройните демонстрации на крайната левица на 1 май. След големия обществен натиск охранителят бе уволнен.

Сутринта при препълнена зала френският вътрешен министър Жерар Коломб отговаря повече от два часа на парламентарната анкетна комисия по случая, който разтърси сериозно изпълнителната власт. Министърът заяви, че не е знаел за присъствието на Бенала като наблюдател на демонстрациите, нито за длъжността му на съветник на президента. Той увери, че не е осигурявал полицейска екипировка на охранителя, чието поведение намира за скандално и неприемливо.

Обвиняван за мълчанието по случая, президентът Макрон е разпоредил промени в канцеларията си.

Макрон е признал, че е имало слабости в начина, по който президентството е подходило към скандала и е определил действията на своя бодигард като "неприемливи" и "шокиращи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени