Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на акциите на Fiat Chrysler след края на ерата Серджо Маркионе

Серджо Марчионе подава оставка като шеф на Fiat и Ferrary
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на автомобилния гигант Fiat Chrysler се намират под силен натиск от продажби на борсата в Милано след новината за замяна на досегашния емблематичен шеф на компанията Серджо Маркионе с оглед на негови сериозни здравословни проблеми.

В началото на днешната търговия акциите на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) се понижиха с около 4%, докато акциите на Ferrari загубиха над 5% от стойността си, а тези на CNH Industrial се понижиха с 4,2%. Трябва да се има предвид, че и трите компании се контролират от известната италианска фамилия Агнели.

Загубите са факт, тъй като през миналия уикенд Серджо Маркионе напусна официално компанията Fiat след 14 години начело на емблематичния италиански автомобилен концерн. Според официална информация на групата Fiat Chrysler, повод за тази значима рокада са тежки усложнения след операция през миналия месец на дясното рамо на 66-годишния бос, като той няма да може да се върне на работа, съобщава Франс прес.

Серджо Маркионе ще бъде заменен от британеца Майк Манли, който досега беше ръководител на емблематичната марка Jeep на групировката Fiat Chrysler Automobiles.

В същото време задълженията на Маркионе като шеф и на луксозния производител на автомобили Ferrari ще бъдат поети от Луис Кари Камилери - главен изпълнителен директор на тютюневия гигант Philip Morris, който от четири десетилетия насам беше спонсор на известната марка спортни автомобили.

Трябва да се има предвид, че Серджо Маркионе пое кормилото на Fiat през 2004-а година, но в последно време планираше да се оттегли от своя пост през следващата година.

Това вероятно е причина за ограничаване на част от негативния ефект от самата новина за края на ерата Маркионе, като с напредването на деня акциите на Fiat Chrysler вече се понижават "по-скромно" с около 2% след първоначален спад от 4,3 на сто. Акциите на Ferrari пък губят 2,7% от стойността си след обезценка с над 5% при старта на търговията на Миланската борса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна