Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Рачев: Жегите и сушата в Старозагорско продължават и през август

Проф. Георги Рачев
Снимка: БНТ

През август за района на Стара Загора се очаква средна месечна температура около 27 градуса, което е с около градус и половина над нормата, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. По думите му валежите ще са с около 30 процента по-малко от месечната норма. Той отбеляза, че изминаващият юли е бил с рекордно горещи температури в климатичната история на България, като отчетените температури са били с три градуса над нормалните нива. С градус и половина по-топло се очаква да бъде и през август.

"Определено юли е най-горещият в климатичната история на България. Този месец, специално за района на Стара Загора си отива с една над нормалната температура от повече от 3 градуса. През август за района на Стара Загора се очаква средна месечна температура около 27 градуса, което е с около градус и половина над нормата. Очакват с около 30 процента по-малко валежи от месечната норма", коментира за Радио Стара Загора проф. Рачев.

Той прогнозира, че от утре температурите за региона на Стара Загора ще започнат да се повишават трайно и ще преминат 36-37 градуса.

"Тази сутрин времето е приятно, защото температурите са под 20 градуса. Това глътка свежест преди да започне сериозно затопляне. Още от утре температурите ще минат трайно над 390 градуса и някъде към петък и събота в района на Стара Загора ще достигнат 36-37 градуса.", каза проф. Рачев.

В неделя се очакват смущения, но валежи ще паднат само в отделни райони в Старозагорско. 

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна