Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцизът върху бездимните цигари се увеличава до 233 лева за килограм тютюн от 1 октомври

| обновено на 24.07.18 в 16:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От догодина ще има ново поскъпване на нагреваемите цигари, защото ще се стигне до последващ ръст на акциза върху тютюна в тях. Това стана ясно, след като бюджетната комисия прие на второ четене увеличението на акциза върху тютюна за нагреваемите цигари до 233 лева за килограм.

Тази ставка ще влезе в сила от 1 октомври и ще направи изделието на цена над 6 лева за кутия от есента.

Председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че в момента се водят разговори с единствения производител, който в момента присъства пазара, и още две компании, които предстои да пуснат своите продукти:

„Вероятно ще се разгърне доста сериозна конкурентна и рекламна борба, което най-вероятно ще доведе до още по-голямо повишаване на дела на тези нагреваеми тютюневи изделия, съответно до по-голяма загуба за бюджета от акциз на конвенционални цигари.

 Стоянова обаче не уточни каква ще е стъпката на увеличение на акциза на този вид цигари. За сметка на това, председателят на бюджетната комисия обеща обикновените цигари да останат със същия акциз още няколко години:

Ние изпълнихме, само миналата година, изискванията на европейската  комисия за достигане на нивата, които бяхме длъжни да достигнем и мисля, че е редно поне 1-2 години да останем на тези нива преди да предприемем следващите стъпки.

.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна