Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските и шуменските ловци няма да участват в груповия лов на диви свине

| обновено на 24.07.18 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Очаква се утре да започне груповият лов на диви свине, за да се намали популацията им, тъй като страната ни е изправена пред заплаха от навлизането на африканска чума. За болестта се знае от поне 2 години, но не са предприети адекватни мерки, смятат ловците. Бургаските авджии утре няма да излязат с пушки в гората заради редица неуредици и неизпълними изисквания.

Невен Каравасилев, секретар на най-голямото ловно-рибарско сдружение в Бургаско, не веднъж е алармирал, че основното за да се ограничи заболяването, е стриктно да се спазват изискванията за отглеждане на източнобалканската порода свиня:

"Такива прасета и в момента се разхождат свободно и сеят зарази в района на Вършило, Индже войвода, Крушевец. Стриктното спазване на наредбата за отглеждането ѝ изисква тя да бъде изкарвана с пастир, вкарвана вечер в кошара, да има специални места, които са предназначени за придвижване, за водопой, цялото количество на стадата на бъде маркирано. Нито едно от тези условия не е изпълнено вече години наред", каза Каравасилев.

Според председателят на ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в Шумен Стоян Стоянов, летният сезон не е подходящ за лов на дива свиня. Ловците си дават сметка,  че ако болестта се разпространи у нас, дивечът ще бъде унищожен на 95 процента, но не крият и страха си от ловни инциденти. В горите през лятото е активно време за дърводобив, туризъм, земеделие и бране на билки и гъби, коментира Стоянов:
"От Сдружението ще направим необходимото, ако някоя от дружинките заяви групов лов - да им осигурим съответните разрешителни. Друг е въпросът, дали ще заявят дружинките. Ловците ни казват: "Няма да излезем да ловуваме". Трудно ще убедим масовия ловец, че той трябва да отиде и да избие сума животни, за които довчера сме го карали да разнася с раницата храна, да изгражда биотехнически съоръжения, да увеличава популацията, да не бракониерства"....
Ловните дружинки на сдружението "Сокол" са осигурили за лова на дива свиня с дизенфекциращи препарати, пръскачки, площадки за разфасоване на отстреляните животни, подготвят се ями за животинските отпадъци. Проведени са  и предстоят още обучения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна