Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред НС отказаха среща със социалния министър

Б. Петков: Не само майките, но и другите групи хора с увреждания имат основания за протести

Снимка: Жоро Александров

Майките на деца с увреждания от палатковия протестен лагер пред Народното събрание отказаха поканата за среща със социалния министър Бисер Петков, която той им отправи вчера по последните промени в проектозакона за хората с увреждания.

Родителите са недоволни от палатката, която организациите за хора с увреждания разпънаха до тяхната. Междувременно стана ясно, че за втората палатка има разрешение от общината до 5 август от 9.00 до 17.00 часа.

Една от протестиращите майки – Вера Иванова, заяви:

„Видяхме, че няма никаква реформа. Сега вече нещо били написали… Днес имахме предложение за среща. Отказали сме срещата, като сме поискали от тях да покажат какво точно са направили, за да преценим ние дали има изобщо смисъл да се срещаме“.

На този етап не е ясно дали майките ще участват в следващото заседание на групата по Закона за хората с увреждания в социалното министерство в понеделник.

Междувременно те продължават да недоволстват от факта, че до тяхната палатка от вчера има втора. Иванова каза:

„От вчера сме подложени на страшен психологически тормоз. Започнаха да прииждат мускулести момчета с бели фланелки, а с тях и някой друг човек с увреждания. Те нямат право да бъдат тук. Имат съгласувателно, което е от другата страна на НС. Призоваваме някой орган в тази държава да се намеси“.

Антоанета Костова от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт беше категорична за майките:

"Нямаме с тях никакви пререкания, никакви претенции, просто защитаваме интересите на всички хора с увреждания. Тук въобще не е имало яки мъже. Най-якият мъж, който беше, човек с увреждания, от военно-инвалидите. Разрешението сме го показали на когото трябва".

От пресцентъра на Столична община казаха за "Хоризонт", че за втората палатка има съгласуване с тях, или иначе казано: има разрешение за тази палатка до 5 август.

В същото време социалният министър Бисер Петков отново подчерта пред журналисти в парламента, че е необходим цялостен подход за общо решение за гарантиране правата на всички хора с увреждания.

Той предупреди, че не само майките, но и другите групи хора с увреждания имат основания за протести.

„Има очаквания от всички да получат нещо от тези законови промени, затова ние търсим едно ниво на съгласие. Тогава, каквато и да е цената, тя ще бъде платена, но не можем да си позволим да решим проблемите на една група хора с увреждания…, има много други групи в обществото ни, които също имат основателни претенции“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна