Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблива търговия на Уолстрийт след смесени корпоративни финансови отчети и преди срещата Тръмп - Юнкер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговията на акции на Уолстрийт стартира в сряда със смесени чувства, тъй като инвеститорите изглеждат разколебани след серия смесени финансови резултати на водещи американски компании и преди очакваната по-късно през деня важна среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 90 пункта (спад с 0,37%) след спад на акциите на някои водещи компании като Boeing, General Motors и AT&T в резултат на представени от тях финансови отчети за второто тримесечие, които до известна степен разочароваха инвеститорите.

Акциите на General Motors Co. се понижават с цели 7,43%, на Boeing Co. - с 3,53% и на AT&T Inc. - с 3,88%. Акциите на Fiat Chrysler Automobiles N.V. пък се обезценяват с около 11% след слаби финансови резултати на автомобилния гигант, при това точно в деня, в който почина емблематичният бивш шеф на компанията Серджо Маркионе.

На другия полюс са акциите на Coca-Cola Co. и на United Parcel Service Inc., като те поскъпват съответно с 2,68% и с 3,49% след по-добри от очакваното данни за техните печалби и обороти през последното тримесечие.

В същото време широкият индекс S&P500 се колебае около неговото вчерашно ново на затваряне, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,17%.

Вниманието на финансовите пазари обаче е насочено най-вече към предстоящата по-късно през деня важна среща във Вашингтон между американския президент Доналд Тръмп и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която двата лидери ще се опитат да деескалират търговското напрежение между САЩ и ЕС по отношение на митата. Срещата трябва да започне около 20:30 часа наше време, след което се очаква Тръмп и Юнкер да дадат съвместна пресконференция.

Телевизия ACB цитира неназован висш европейски представител, според който Юнкер ще предложи на Тръмп две компромисни решения: елиминиране на вносните мита за автомобили на всичките търговски партньори, или одобряване на ограничено споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС относно индустриалните стоки. От европейска страна също така ще се настоява САЩ да отмени въведените през юни мита за вноса на европейска стомана и алуминий, както и постигане на споразумение, в което Тръмп да се откаже от идеята за въвеждане на мита за вноса на европейски автомобили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна