Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт след договорката между Тръмп и Юнкер за отслабване на търговското напрежение между САЩ и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските акции поскъпнаха рязко в края на търговията в сряда, след като президентът Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се договориха за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Европейския съюз.

Двамата лидери постигнаха споразумение за понижаване на митата за индустриални стоки и от двете страни на Океана и за разширяване на вноса в Европа на американска соя и на втечнен природен газ.

В същото време Доналд Тръмп пое ангажимент да не изпълни заплахата си за въвеждане на високи мита за вноса на европейския автомобили, поне докато вървят по-детайлните преговори по отношение на постигнати договорености. Американският президент може да преосмисли и позицията си относно наложените през юни високи мита върху вноса на европейската стомана и алуминий, а ЕС да се откаже от въведените европейски контрамита за американски стоки.

Сигналите за отслабване на търговското напрежение между САЩ и ЕС допринесоха за солиден ръст на основните американски фондови индекси в края на вчерашната търговия на Уолстрийт. Индексът DJIA нарасна със 172 пункта (повишение с 0,68%), парирайки първоначалния си спад, дължащ се на понижение на акциите на Boeing и на General Motors.

Широкият индекс S&P500 се повиши 0,91%, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с цели 1,17%, приключвайки вчерашната търговия в нов рекорден връх от 7932,24 пункта - 25-и негов исторически връх само в рамките на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна