Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги определи като "добър знак" резултата от срещата между Тръмп и Юнкер

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги определи като "добър знак" резултата от срещата между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер във Вашингтон. Все пак "протекционизмът" и "напрежението" в глобалната търговия остава един от факторите, които носят несигурност на икономиките от страните в еврозоната, отчитат от Франфурт. Затова и коментарът на Драги след срещата между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер бе лаконичен:

"Това е добър знак, защото показва, че има воля за обсъждане на търговските въпроси на многонационално ниво отново. За нас обаче е много трудно да направим по-задълбочен коментар, защото все още не познаваме детайлите".

Пазарите очакваха с внимание пресконференцията на Марио Драги заради възможния отговор на твърденията на американския президент, че чрез валутните курсове Европейският съюз и Китай създават нечестни предимства на стоките си:

"Обменният курс не е политическа цел. Той е важен за икономическият ръст и ценовата стабилност. Има международен консенсус от много години насам, дори може би десетилетия, че не трябва да се тързи изгода чрез обезценяване на определена валута. Това е моят отговор. Ако някой погледне към цената на еврото спрямо валутите на търговските ни партньори, ще види, че тя нараства през последната година-година и половина", коментира Марио Драги.

Европейската централна банка ще поддържа рекордно ниските си лихви поне до лятото на следващата година, а програмата за изкупуване на активи ще бъде прекратена през декември. След това ще започне реинвестирането им, но засега от Франкфурт отказват подробности.

Говорейки на пресконференция след днешното редовно заседание на ЕЦБ, управителят на банката също така посочи, че наличната през последните седмици информация подсказва, че еврозоната се намира на солиден и широкообхватен път на икономически растеж въпреки оставащата в сила несигурност, свързана особено значимо с развитието на глобалната търговия. Според него експанзията в глобалното потребление ще продължи, което ще подкрепи европейския износ.

"Независимо от това, все още е необходима значителна стимулираща парична политика, за да се подкрепи по-нататъшното засилване на ценови натиск и инфлационните развития в рамките на еврозоната в средносрочен план", допълни Драги .

По-рано през деня Управителният съвет на ЕЦБ остави без промяна рекордно ниските лихвени ставки, запазвайки и поетите на заседанието през юни ангажименти в бъдеще по отношение на програмата за покупки на активи и по отношение на лихвените нива.

"ЕЦБ остава в готовност да коригира всичките си налични финансови инструменти, за да гарантира, че инфлацията ще продължава да се движи по устойчив начин за постигане на целите на Управителния съвет", посочи в заключение Марио Драги.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна