Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите подкрепиха ветото на президента по спорните разпоредби в Закона за приватизацията

Снимка: БГНЕС

Народните представители подкрепиха ветото на президента върху разпоредби в Закона за приватизацията и след приватизационния контрол. В пленарната зала бяха подложени на отделно гласуване спорните параграфи 3 и 4 и бяха единодушно отхвърлени с гласовете на 184 народни представители. Обсъждането на президентското вето предизвика бурна размяна на реплики в пленарната зала.

По време на продължителния дебат опозиция и управляващи взаимно се обвиниха в лобизъм и обслужване на икономически интереси. Депутатите от НФСБ изразиха задоволство от президентското вето, а БСП поздравиха президента Румен Радев, че е спасил Държавната хазна. Социалистът Румен Гечев заяви:

"Ние заедно с президента защитаваме обществения интерес. Господин Кирилов, предайте на въпросните редници, че напразно са пили шампанско онзи ден. Да пият студена вода в големи количества".

От "Обединени патриоти" остро възразиха на БСП. Юлиян Ангелов, от квотата на ВМРО, попита: "Къде бяхте вие? Къде беше другарката Нинова? Къде беше професорът Гечев? Къде беше Зарков? Угодничехте на олигархията значи. 15 души Параграф 3 гласуват от БСП".
Данаил Кирилов от ГЕРБ призова да не се вменява на правителството и на ГЕРБ каквато и да е вина за предложените текстове: "ГЕРБ няма нищо общо с този процес. Опитахме се да проявим коалиционна култура".

Дебатът загрубя и се чуха взаимни обвинения кой как е извършил приватизацията, кой обслужва олигархията и се стигна до призива на лидера на БСП Корнелия Нинова:

"Вие днес се бихте затова кой е защитил редник Киро и кой редник Цеко. Затова смятаме, че е време този парламент да се разпусне".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира:

"Ние знаем, че вие сте с приповдигнато настроение за предстоящото мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето провикване, викане, оплюване на политическия опонент. Това не е алтернатива и вие го заявихте на вашия последен пленум, че вие не сте алтернатива на ГЕРБ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени