Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът увеличи размера на акциза за нагреваемите цигари от 1 октомври

Бирата в опаковки над 5 литра остава без бандерол

Снимка: Ройтерс

Парламентът увеличи размера на акциза за нагреваемите цигари от 1 октомври, но бирата в опаковки над 5 литра остава без бандерол.

Народното събрание одобри на второ четене промените в закона за акцизите и данъчните складове, с които се увеличава акцизът на нагреваемите тютюневи изделия. От 1-ви октомври ставката за тях ще е 233 лева за килограм, а не 152 лева, както досега. Приемането на поправките премина почти без дебат.

Георги Търновалийски от БСП, който се изказа срещу измененията, отново подчерта, че с промяна в данъчния закон в средата на годината, управляващите нарушават закона за публичните финанси:

"Не разбирам защо е това бързане. Разбирам, че законът е лобистки за бюджета - така беше наречено, но в това бързане за мен прозират други интереси и други лобистки намерения".

След като измененията влязат в сила, облагането на така наречените бездимни цигари ще е 40 процента от конвенционалните. Така от всяка продадена кутия държавата ще събира вместо 93 стотинки, колкото е сега, по 1,43 лв..

Бандеролът за бирата в опаковки над 5 литра отпадна с оттеглената поправка от председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна