Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски карикатурист уволнен, след като изобрази премиера като прасе

Снимката, на която израелският карикатурист Ави Кац смени лицата и телата на премиера Бенямин Нетаняху (в средата) и депутатите в кадъра със свински.
Снимка: Фейсбук на Орен Хазан

Израелското списание „Джерузалем рипорт“  обяви днес, че се е разделило с карикатурист, който изобразил като премиера Бенямин Нетаняху като едно от прасетата във „Фермата на животните“ на Джордж Оруел, предаде БТА.

По повод приемането на спорния закон за националната държава депутатът Орен Хазан, член на управляващата партия „Ликуд“, качи в интернет снимка, на която се вижда как си прави селфи с Нетаняху и други депутати.

В карикатура, публикувана от англоезичното списание, част от медийната група  „Джерузалем пост“, карикатуристът Ави Кац използва снимката, за да изобрази държавниците като прасета. Тя е придружена от цитата от книгата „Фермата на животните“ на Джордж Оруел: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“.

Карикатурата предизвика възмущение сред някои читатели в Израел, където прасетата се смятат за мръсни животни и яденето им е забранено от юдаизма.

 Списанието съобщи в комюнике, че главният редактор е взел решение да не публикува повече карикатурите на Кац.

Приетият на 18 юли от Кнесета закон определя Израел като „национална държава на еврейския народ“. Той предизвика обвинения в „расизъм“ от арабското малцинство в Израел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна