Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша ще разчита на работници от Филипините

| обновено на 29.07.18 в 08:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да се преодолее острия недостиг на работна ръка в страната, властите в Полша обмислят подписване на споразумение с Филипините за изпращане на висококвалифицирани специалисти от областта на компютърните технологии, медицината и строителството, предаде Франс Прес, като се позова на полското социално министерство.

"Полша беше избрана (от Филипините), тъй като нашата страна им е близка в културно отношение, главно заради католическата вяра", подчерта заместник-министърът на труда Станислав Швед.

Статистиката сочи, че в момента в Полша работят един милион украинци, като очакванията са броят им да расте с 200 000 до 300 000 души. През миналата година са издадени на 235 000 разрешителни за работа на чужденци.

Според експерти към 2030 година всяко пето работно място в Полша ще е вакантно, а тогава икономиката и ще се нуждае от 20 милиона работници, но активното население се очаква да намалее до 16 милиона души.

Ако тази тенденция се запази, има опасност това положение да застраши бързия и непрекъснат икономически растеж в страната след смяната на режима през 1989 година, коментират експерти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна