Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстъпление на европейските борси от 6-седмични върхове след понижение на технологичните акции

Европейските фондови пазари се оцветиха в червено по време на търговията в понеделник, следвайки сериозното напрежение на американския технологичен сектор, като инвеститорите са в очакване и на предстоящите в близките дни серия заседания на централните банки на Япония, САЩ и Великобритания. Смесени до по-слаби от очакваното финансови отчети на водещи европейски компании, както и оставащото в сила глобално търговско напрежение, също допринасят за по-слабото представяне на борсите на стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,2% към 391,30 пункта, но след като в петък нарасна с 0,4%, приключвайки търговията в най-високо ниво от 14-и юни насам от 392,08 пункта и след като в рамките на предходната седмица се повиши с 1,7% (най-солиден седмичен ръст от началото на месец март насам). Въпреки този негативен старт, индексът Stoxx Europe 600 е все още на път да приключи с ръст от 3% в рамките на юли, което би представлявало най-доброто му месечно представяне от април, когато нарасна с 3,9 на сто.

Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,27%, френският CAC40 - с 0,21%, испанският Ibex-35 - с 0,26% и италианският MIB - с 0,25%.

След драматичния спад през миналата седмица на акциите на Facebook и Twitter с по около 20%, довело до понижение в петък на американския индекс Nasdaq Composite с 1,46%, европейският технологичен сектор също се намира под натиск от продажби, като Stoxx Europe 600 Technology Index се понижава в понеделник с 0,77%. Изглежда, че инвеститорите в световен план продължават да бъдат разколебани след разочароващите финансови резултати за второто тримесечие на двете водещи социални интернет медии и тези на Netflix, като и трите компании отчетоха спад на техните клиенти, потребители и абонати.

И днес остават в сила притесненията относно водещите американски технологични компании, известни като групата FAANG, която включва Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix и Alphabet Inc. (компанията-майка на Google). Трябва да е има предвид, че общата им пазарна капитализация към 25-ти юли беше за около 3,37 трлн. долара, което представляваше цели 14% от общата пазара капитализация на всичките компании, влизащи в широкия индекс S&P500. С оглед важното значение на компаниите от FAANG, инвеститорите ще следят с повишение внимание очаквания тази седмица финансов отчет и на гиганта Apple Inc.

Тези притеснения около американския технологичен сектор се пренасят и на европейските борси, като днес акциите на френската технологична компютърна и компания Capgemini се понижават с 2,63%, на немската SAP - с 0,9% и на холандската ASML - с 0,55%.

Солиден спад от 4,61% бележат акциите на Heineken NV, след като вторият най-голям в света производител на бира представи по-слаби от очакваното финансови резултати за първото полугодие. По-слаби от прогнозите резултати за второто тримесечие отчете  германската Siemens Healthineers AG, което доведе до понижение на нейните акции с 2,72%.

През тази седмица се очаква около 70 компании, влизащи в индекса Stoxx Europe 600, да представят техните резултати за последното тримесечие, сред които ще бъдат и отчетите на големи банки като BNP Paribas, Intesa Sanpaolo и Lloyds Group. От САЩ пък ще бъдат оповестени резултати на повече от 140 от компаниите, влизащи в индекса S&P500.

Друг важен фокус на внимание на инвеститорите в глобален план ще бъде поставен върху предстоящите заседания на три от най-големите централни банки в света. Във вторник сутринта наше време приключва двудневното заседание на Японската централна банка, във вторник и сряда ще се проведе редовното заседание на Федералния резерв, а в сряда и четвъртък - това на Английската централна банка.

И докато участниците на финансовите пазари не предполагат, че Фед може да направи промени в досегашната си парична и лихвена политика, има очаквания, че японската и английската централни банки могат да предприемат известни промени.

Мнозина анализатори и икономисти предполагат, че в четвъртък АЦБ ще повиши основната британска лихва с четвърт процентни пункта до ниво от 0,75%, като самото решение ще бъде придружено от редовния т.нар. "тримесечен инфлационен доклад" на централната банка, включващ нейните актуални прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в Обединеното кралство.

Относно заседанието на ЯЦБ пък има спекулации, че централната банка на Япония може да отслаби настоящата програма за количествени улеснения (за покупки на японски облигации), целяща да запази доходността на 10-годишните японски облигации близо до нулевото ниво.

С интерес ще се очаква и предстоящата във вторник среща в Женева на официални представители на ЕС, Япония, Южна Корея, Канада и Мексико, на която ще се обсъжда евентуално обединение срещу заплахата на американския президент Тръмп да наложи мита върху вноса на автомобили в САЩ. Срещата ще бъде факт само дни, след като Доналд Тръмп обеща пред шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер да не въвежда високи мита върху вноса на европейски автомобили, докато САЩ и ЕС дискутират елиминирането на митнически тарифи между двете водещи икономики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна