Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според новата Национална стратегия за детето:

Повече правомощия на неправителствения сектор в грижата за деца в риск

„Добре дошли в нашия дом“ – с тези думи осемте деца от Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Разлог посрещнаха д-р Елеонора Лилова и д-р Джейн Муита.
Снимка: БГНЕС

В новата Национална стратегия за детето се очаква да бъдат дадени повече правомощия на неправителствения сектор в грижата за деца с увреждания и в риск. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, която заедно с представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муито посетиха Центъра за настаняване от семеен тип в Разлог. 

„Близо 90% от децата в неравностойно положение са деинституционализирани и живеят в среда, близка до семейната. На повечето места този модел се доказа, но е необходимо държавата и обществото да бъдат повече заедно“, каза Елеонора Лилова, като подчерта и ролята на УНИЦЕФ:

„Да си партнираме в това да се спазват и да се познават правата на децата в България. С д-р Муито обмисляхме как да се включат в информационната кампания за популяризиране на правата на детето, която Държавната агенция за закрила на детето стартира от летния период“. 

В момента се разработва новата Национална стратегия за детето, чийто хоризонт ще бъде до 2030 година, сподели председателят на Агенцията. На въпрос на „Хоризонт“, ще бъдат ли разписани в нея повече правомощия на неправителствения сектор, който да поеме част от дейностите и услугите за деца в риск и с увреждания, Лилова заяви:

„Да, предвиждаме неправителствения сектор, гражданското общество да работи пряко и да намери своето място. Ние трябва да вървим заедно, трябва да престанем да се разделяме“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени