Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се цената на пелетите и дървата за огрев в Кюстендилско

Снимка: Кирил Фалин

Цената на пелетите и на дървата за огрев в Кюстендил и региона се вдига през последната седмица, обявиха от пунктовете за продажба на твърдо гориво в града. Това се дължи на дефицит при голямото търсене преди отоплителния сезон, коментираха търговци.

При пелетите поскъпването е с около 50 лева за тон, сега все по-предпочитаното гориво се предлага за 400-420 лева за тон. Става въпрос за качествените пелети, правени от 100% дървесина, не от субпродукти като слънчоглед, костилки, слама и др.

Предлагащите пелети цехове и линии в региона вече са над 10, но те не насмогват на търсенето. При дървата за огрев поскъпването е с 5 лева за кубик, при нацепените - за бук фирмите са определили 75 лева за кубик, за дъб - по 80 лева за кубик.

В съседна Дупница, където дървата за сеч са значително по-малко заради попадащите в "Натура 2000" гори, цените са и по-високи. И при дървата "на корен", регламентирано добивани от самите клиенти,  ще има поскъпване - с колко точно, ще се знае до дни, съобщиха от горското.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени