Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха древен параклис в подножието на връх Драгойна

Снимка: parvomai.net

Нови разкрития направиха археолози в подножието на мистичния връх Драгойна край село Драгойново, община Първомай, съобщава БТА. Екип от студенти от Шуменския университет, с ръководител доц. д-р Иво Топалилов, които работят от началото на лятото в местността Църквището, са открили параклис и пристройка, която все още е частично проучена.

Обектът е многопластов, като най-ранни са останките от езическо светилище, посветено основно на Тракийски конник от III-IV век. Това, по думите на археолога, се потвърждава от откритите на мястото 14 фрагментирани оброчни плочки, свързани както с Тракийския конник, така и със Зевс и с Хера.

В края на IV век светилището е било разрушено или от готите, които разбили източната римската армия край Хадрианопол и убили император Валенс, или като следствие от християнизацията на населението в Родопите. За нашествието на готите по тези места говорят и откритите специфични готски материали.

Археологическите проучвания от тази година показват, че откритият параклис не е бил единствената сграда, разположена върху заравнения скален масив в Църквището. Южно от нея е имало друга постройка частично проучена до момента, със стопански и други функции, а теренът около църквата е бил ограден с каменна стена. Според археолозите най-вероятно става въпрос за един от ранните християнски манастирски комплекси в Тракия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна