Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таджикистан обвини ислямистка партия за убийството на четирима чужденци

Вътрешният министър Рамазон Рахимзода обяви атаката на 29 юли за терористичен акт.
Снимка: Ройтерс

Таджикистанското правителство обвини днес забранена ислямистка партия, че е организирала атаката на 29 юли, при която бяха убити четирима туристи колоездачи - двама от САЩ и по един от Швейцария и Холандия, предаде БТА.

Като цитира признания на задържан заподозрян, министерството на вътрешните работи каза в изявление, че лидерът на нападателите е бил обучен в Иран, а след атаката групата се готвела да избяга в Афганистан, съобщи Ройтерс.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, но не разкри подробности и не приведе доказателства в подкрепа на своите твърдения.

Четирима чужденци бяха убити в неделя в Таджикистан, след като кола се врязала в тях на селски път, докато карали велосипеди, а след това нападателите довършили с ножове туристите, съобщиха вчера таджикските власти и посолството на САЩ.

Същия ден силите за сигурност убиха четирима заподозрени нападатели и задържаха един. В днешното изявление МВР посочва, че са задържани още четири лица, заподозрени в съучастие с извършителите на атаката.

Властите в бившата съветска република в Централна Азия забраниха през 2015 г. Партията за ислямско възраждане на Таджикистан (ПИВТ) и я обвиниха, че е участвала в провалил се опит за преврат.

Сега лидерите на ПИВТ живеят в изгнание. Те отрекоха обвиненията и казаха, че репресиите срещу тях са целели да консолидират властта на президента Емомали Рахмон.

По-рано днес ПИВТ изрази съболезнования на семействата на жертвите и на държавите, чиито граждани са били те, и каза, че се надява разследването „не само да опровергае слуховете и предположенията“, но и да помогне също Таджикистан да възстанови доверието към себе си в очите на чужденците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна