Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай търси шампиони в зимните спортове в манастира Шаолин

Обучаващи се в школата на манастира Шаолин демонстрират уменията си в планината Суншан, централната китайска провинция Хънан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай толкова се тревожи, че няма шампиони в зимните спортове и може да пострада авторитетът му като домакин на зимната олимпиада в Пекин през 2022, че пресява школите за бойни изкуства в будистки манастири в търсене на звезди, предаде АФП.

Обезпокоените спортни шефове харесаха 125 тийнейджъри от прочутия храм Шаолин в планината Суншан, централната провинция Хънан, с надеждата, че ученията им в бойните изкуства могат да ги направят медалисти в спортовете на сняг и лед.

Последната група от 23-ма ученици потегли в понеделник за Пекин за начално обучение в ски свободен стил и други олимпийски дисциплини, съобщи в. „Хънан дейли“. Най-добрите от тях ще бъдат пратени в Нова Зеландия, за да усъвършенстват уменията си.

Гладният за медали Китай се обръща към школите за бойни изкуства, като част от подход, наречен „селекция на кандидати в смесени дисциплини“ за олимпиадата в Пекин през 2022 г.

Над 600 перспективни олимпийци – момчета и момичета, са подбрани по този начин само в провинция Хънан, съобщи агенция Синхуа.

Държавната агенция по спорта обяви, че подборът в цялата страна цели да „обогати резервите с таланти за дисциплини на сняг и лед“.

Представители на държавата освен това обмислят да помолят талантливи скейтбордисти и скачачи на батут да се преквалифицират за зимни спортове, като част от кампанията.

Причината е ясна - тази година на зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, Китай спечели едва 9 медала, само един от тях златен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна