Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчете подобрение на заетостта в ЕС, но и забавяне на ръста на икономиката

Безработицата в България е на рекордно ниско ниво от 4,8 на сто през юни, сочат данните на Евростат. Статистическата служба отчете подобрение на заетостта в целия Европейски съюз, но забавяне на ръста на икономиката - както в еврозоната, така и във всички 28 страни-членки на Съюза. Това е обезпокоителна тенденция на фона на търговските отношения между Европа и Съединените щати.

Икономиката в еврозоната е забавила растежа си до 0,3 на сто през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2017-а, според Евростат. Това е най-слабият ръст от няколко години насам:

"Разликите между растежа в различните части на Европа стават по-малки. Европа расте по начин, по който икономиките се движат, по по-обединен начин. Очевидно е, че най-големият въпрос остава търговията. Тя е изключително важна и за Съединените щати. Експертите се тревожат все повече за растежа на американската икономика до края на годината", каза пред Блумбърг валутният експерт Василий Серебряков. Според него най-вероятно еврото ще продължи да поскъпва спрямо долара.

Това може да има отражение върху износа, като ситуацията се усложнява допълнително от наложените мита от Вашингтон и Брюксел, допълва икономистът Дейвид Оуенс пред Си Ен Би Си:

"Ако има покачване на търговското напрежение, а еврозоната е много отворена икономика. Ето защо икономистите гледат право към Съединените щати. Ситуацията наистина може да засегне възстановяването, но към момента то продължава".

Това се случва на фона на покачващите се цени най-вече на енергийните продукти и храните. Инфлацията в еврозоната през юли е 2,1 на сто спрямо месец по-рано.

"Ключовият въпрос е как лихвите отговарят на политиката на Европейската централна банка, когато приключи изкупуването на активи", допълва пазарният анализатор Пийтър Буквър.

Очакванията са първото повишение на лихвите в Европа да дойде през есента на 2019-а, докато Федералният резерв най-вероятно ще направи още две повишения до края на годината.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна