Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година богомолци ще извървят пеша разстоянието от София до Рилския манастир

Снимка: Ивайло Михайлов

За девета поредна година богомолци ще извървят пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Вярващите изминават част от пътя, по който през 1469 г. са били пренесени мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново до Светата обител.

С литийно шествие от столичния храм "Света София" до Ротондата "Свети Георги" беше дадено началото на поклонническия поход "Рилският чудотворец". Обединени от вярата, почитта и уважението към Свети Иван Рилски, стотици миряни ще извървят планинския преход през Витоша, Верила и Рила:

"Уникално духовно изживяване, пробуждане на молитвеността у хората. Може би се равнява на едно ходене до Атон за мъжете".

"Това за мен е едно предизвикателство, физическо изпитание за човека".

"Нищо не ме притеснява. По билото на Рила не си е шега работа, особено когато метеорологичните условия са лоши, но Господ е с нас и винаги се случва така, че всичко е наред".

Поклонниците ще пристигнат в Рилския манастир за празника "Преображение Господне", който се чества на 6 август. Ще вземат молитвено участие в Празничната литургия, след което ще се поклонят пред гроба на Свети Иван Рилски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна