Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на турски министри заради случая "Брънсън"

Стивън Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наложиха финансови санкции на Турция заради отказа ѝ да освободи американски пастор, обвинен в шпионаж и сътрудничество с врагове на турската държава, съобщи Ройтерс.

Пастор Андрю Брънсън прекара близо две години в турски затвор по обвинения, че подпомагал кюрдските сепаратисти и подривната организация на Фетула Гюлен. Миналата седмица той бе пуснат под домашен арест за периода докато делото продължава, но Вашингтон обяви, че това не е достатъчно, тъй като според него Брънсън е жертва на несправедливост.

Впоследствие Американският президент Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, а турският му колега Реджеп Ердоган го предупреди, че ако не промени поведението си, ще рискува да загуби "силен и искрен партньор" като Турция.

Санкциите, оповестени тази вечер, засягат двама министри от кабинета на Ердоган - на правосъдието Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин даде да се разбере, че Вашингтон очаква "незабавно" освобождаване на Брънсън.

В Конгреса се подготвят още по-тежки мерки срещу Анкара по случая "Брънсън", включително ограничаване на чуждестранните кредити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна