Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Заев заедно на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград

| обновено на 02.08.18 в 19:21

Премиерите на България и Република Македония отбелязаха заедно 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград. Пред знамената на двете държави бе отслужена заупокойна молитва и бяха отдадени военни почести на падналите за свободата на Македония.

Македонският премиер Зоран Заев подчерта значението на подписания точно преди година двустранен Договор за приятелство и добросъседство за стабилността на региона:

"Няма по-голяма символика от това, че Република Македония и Република България се сдружиха, подадоха си ръце, за да се развиват нашите отношения. Подадената ръка на Република България дойде в най-значителния момент за Република Македония. Помощта, която дойде през изминалите 12 месеца от Република България и от волята на премиера Борисов, бе изключителна и важна за Република Македония. Имаме исторически шанс да потвърдим нашето желание за членство в Европейския съюз и НАТО. Заедно ще изградим нашето бъдеще".

Българският премиер Бойко Борисов потвърди подкрепата на България за приобщаването на Македония към НАТО и Европейския съюз:

"Положихме огромна, макар и тиха дипломация. Трябва да поздравя не само България, но и колегата Ципрас, колегата Заев, че един десетилетен спор за името на Македония беше преодолян и се надяваме да завърши. Успяхме да направим така, че вместо да има спорове и бой, заедно се радваме и честваме героите, защото те тогава не са се делили. Били са се рамо до рамо и заедно са загивали. Всички ние дадохме пример в Европа. Най-тежките преговори, които трябваше да се проведат, ги проведохме ние – България, Македония, Гърция, Сърбия, Косово, Албания, така че от "барутния кораб" Балкани ние се опитваме да направим и правим един проспериращ регион".

Македонският премиер Зоран Заев, придружаван от вътрешния си министър Оливър Спасов и посланика на Македония у нас Н.Пр. Мариян Гьорчев, пристигна в Благоевград още преди 16 ч. Гостите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, от областния управител на Благоевград и от кмета на града. В Благоевград пристигна и министър-председателят на България Бойко Борисов. Двамата премиери заедно се отправиха към площад "Македония". На площада, където са подредени представителните роти на гвардейците, пристигна и шествието на ВМРО, което тръгна от паметника на Тодор Александров, за да стигне до този на Гоце Делчев. За първи път шествието, което се предвожда от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, носи знамената на двете държави България и Македония, както и знамената на повечето градове от двете страни на границата, в които е записана историята на Илинден и Преображение.


С поклонение пред паметника на Тодор Александров в Кюстендил отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Втори август е и официален празник на Кюстендил.

И от микрофоните при отбелязването на годишнината, и сред самите участници беше припомнен приносът и участието на Кюстендил към националноосвободителните борби на Македония, за подготовката, хода и потушаването на въстанието.

Кюстендил - снимка Кирил Фалин"Кюстендил е не само вратата към Македония, както е популярен, но Кюстендил има ключова роля и не може да има действия, насочени към обединението на българския народ без Кюстендил".

2 август е и Националният празник на Република Македония.

Миналата година двамата премиери бяха заедно в църквата „Свети Спас“ в Скопие, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това беше подписан договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

През Кюстендил и района преминава един от тайните канали за пренос на оръжие и материали, това е бил пътят и на някои чети. В къщата на баба Дона Ковачева, която е реставрирана, е явката на ръководителите на ВМРО. В село Длъхчево-Сабляр е имало бомболивница, където са отливали т.нар. "бомби лимонки".

За официалното честване на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание активисти и доброволци почистиха паметника на Тодор Александров в центъра на града, където ще има поклонение. Общинският съветник и лидер на ВМРО в Кюстендил Георги Петров каза:

„Паметникът беше изчистен, съхранен поне за десетина години със специални химически препарати, да му се радваме в този хубав вид, в който е в момента. Всичко правим ние на доброволни начала“.

От 19.00 часа на площад "Велбъжд" започва празничен концерт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна