Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Пловдив реши:

Събарят Партийния дом и строят Дом на операта

С 27 гласа „за” Общинският съвет в Пловдив взе решение на мястото на Партийния дом да се изгради Дом за операта, но едва след като се построи нова сграда, в която да се настанят държавните и общински служби. Против гласуваха 15 съветници. 

Това не означава, че бутаме Партийния дом, заяви пловдивският кмет Иван Тотев след гласуване в зала. До решението се стигна след бурни дебати в Общинския съвет, които продължиха повече от час и половина. 

В зала се чуха различни предложения. Камен Шишманов от Патриотичния фронт подхвърли идеята да се покрие Летния театър за нуждите на културната институция, а Николай Радев от БСП изрази опасенията си, че в случая става въпрос не за дом за Пловдивската опера, а за мол „Опера“. 

Общинските съветници приеха предложението на Пепа Деведжиева от десницата, което предвижда да се отреди терен за Дом на Пловдивската опера на мястото на Партийния дом, но след като се осигури сграда за нормалното функциониране на общинските и държавни институции. 

Марияна Чолакова от Фондация „Дом за Пловдивската опера“ заяви след гласуването: "Доволни сме от решението на Общинския съвет, очакваме и конкретни срокове от Община Пловдив".

Кметът Иван Тотев не се ангажира със срокове за изграждане на нова сграда за настаняване на държавните и общински служби, които сега се помещават в Партийния дом. Не са предвидени и средства в бюджета за тази дейност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна