Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" открива разширението на транзитния газопровод за Турция

Експерти: Цели се по-голям транзит на гориво през страната ни и диверсификация на доставките

| обновено на 03.08.18 в 12:10
Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ въвежда в експлоатация днес разширението на транзитния газопровод за Турция.

На церемонията до компресорната станция на село Лозенец ще присъстват премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Така ще бъдат увеличени възможностите за пренасяне на природен газ през връзката от 14 до 15,7 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока – от Турция към България. Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорната станция Лозенец до Недялско е част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система и е определен за проект от общ интерес от Европейската комисия.

Модернизацията беше посочена от Борисов по време на визитата му в Русия през май като вариант България да получава и транзитира руския природен газ от "Турски поток".

През юни на срещата си в Измир с турския премиер – тогава Бинали Йълдъръм, Бойко Борисов заяви:

„С това, което България направи с интерконекторите с Гърция, с Турция, с Румъния, строим и със Сърбия, даваме възможност след всичко това и до България да дойде азерски газ“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също ще бъде на церемонията. 

Пред „Хоризонт“ експерти коментираха, че основната цел на изграденото разширение на газопровода за Турция е да се осигури по-голям транзит на гориво през страната ни и да се даде възможност за разнообразяване на доставките.

Основната задача на газовото разширение е по-големият транзит, каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Улесняване на пиковото търсене на природен газ в Турция през зимните месеци. Обществената поръчка беше стартирана доста успешно преди две години при настояване от страна на "Газпром". Имаше и съмнения, че целият проект е поредната корупционна сделка".

Чрез това разширение до страната ни могат да достигат количества газ и от юг.

"Връзката е реверсивна, евентуално ще може да се внася газ от Турция, но това зависи от много фактори, включително с решението на "Газпром" дали "Турски поток" 2 ще премине през България или през Гърция, както и дали турската страна извършва необходимите инфраструктурни разширения от турска страна, за да може физически реверс да е възможен".

Освен разнообразяването на доставките, конкуренцията би могла да свали и цените на газа, посочва Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

"Това осигурява независимост и възможност за балансиране на финансовите интереси на потребителите в България".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени