Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха Митьо Очите в Истанбул

| обновено на 04.08.18 в 19:10
Димитър Желязков-Митьо Очите

Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, е бил арестуван минала нощ в Истанбул. Той беше обявен за издирване след акцията на прокуратурата и полицията в Бургас преди два дни, когато беше разбита организирана престъпна група.

Пред "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни:

"Снощи в 3 часа, в хотелската му стая в Истанбул, Димитър Желязков е бил задържан от турските власти в изпълнение на международното му издирване, обявено от Специализираната прокуратура и издадената Червена бюлетина за издирването. Желязков не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно, за което Прокуратурата изразява искрени благодарности. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство"- каз Румяна Арнаудова.

Междувременно пресцентърът на МВР съобщи, че седемте български граждани, които бяха задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул късно миналата нощ, са предадени по административна процедура от турските власти на представители на МВР на ГКПП - Капитан Андреево. На задържаните са наложени полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура по компетентност. В ход е и процедура спрямо българския гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, който към момента се намира в Република Турция, пише още в съобщението на МВР, като очевидно се има предвид Димитър Желязков.

По-рано източници от министерството съобщиха за Българското национално радио, че сред 7-те души, задържани заедно с Желязков в стая в хотел близо до истанбулския площад "Таксим", са заместник-председателят на общинския съвет на Бургас от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

Късно снощи Специализираният наказателен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" петима от задържаните в четвъртък в Бургас предполагаеми членове на престъпната група на Желязков, съобщава репортерът ни Юлияна Корнажева, като се позовава на Димитър Марковски, който е адвокат на един от задържаните.

Мярката беше гледана при закрити врата с аргумента, че могат да бъдат огласени данни от личния живот на задържаните.

Венцислав Христов, Йордан Въчев, Иван Найденов, Радослав Николов и Иван Пишиев са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и разпространение на наркотици. Следващото съдебно заседание ще е на 9 август.

Все още се издирва се общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който е обвиняван, че е участвал в разбитата престъпна организация. Показания за това са дали 6-има пострадали от рекет по Южното Черноморие. На някои от тях е предоставена специална закрила.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна