Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещини и пожари на Иберийския полуостров

Горещини заради топли въздушни маси от Африка обхванаха най-западната част на Европа и на Иберийския полуостров се борят с жегите и  с пожари. 
В португалската столица Лисабон беше измерен температурен рекорд от 44 градуса по Целзий. Предишното постижение, която е с градус по-ниско е било измерено преди 37 години.Най-високата температура вчера е в Алвега, в централната част на страната, където са отчетени близо градуса. 
Болниците отбелязват нарастване на броя на хората с различни оплаквания заради горещото време, а властите на някои места разпоредиха сгради като търговски центрове и църкви, които са климатизирани или по-хладни, да останат отворени 24 часа. 
В Испания също се борят с жегите. Испанските власти предупредиха, че целият южен район Екстрамадура е под риск от пожари. В югозападната част на страната се очаква термометрите днес да покажат до 43 градуса. Там пламъци погълнаха сухи дървета и храсти и испански и потугалски пожарникари водят съвместна борба с огъня, който е в близост до границата. На португалска територия над 1600 души от пожарната и армията участват в гасенето на повече от 30 пожара. 
Най-сериозният от тях е в евкалиптова гора, край Алгарве. Там са унищожени над хиляда хектара растителност, 9 души са пострадали, а около сто са евакуирани от домовете им. Още шестима бяха ранени при друг пожар в южната част на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна