Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преображение Господне е

В Тетевен ще бъде отслужен молебен за здраве заради наводненията, нанесли значителни щети в региона

Снимка: БГНЕС

Православната църква чества на днешния ден Преображение Господне. 

Празникът припомня едно от важните евангелски събития – явяването на Христос в небесна слава пред трима от апостолите. За да увери своите ученици, че наистина е Божият син и Спасител, Исус се преобразил пред тях и им показал славата си. Той взел със себе си Петър, Яков и Йоан и заедно се изкачили на Таворската планина. Като пристигнали на мястото, Христос започнал да се моли на няколко крачки пред апостолите и изведнъж се преобразил – лицето му светнало като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. До него от двете му страни застанали старозаветните пророци Мойсей и Илия, които разговаряли с него. Обгърнати в светъл облак, учениците чули гласа на Бог, който посочил Исус за свой син, с което разкрил неговата божествена слава. Господ заръчал на своите ученици да не разказват за това видение, докато не възкръсне от мъртвите. Това събитие имало за цел да подготви апостолите за приближаващите събития и доброволните Христови страдания, както и да укрепи вярата им.

Храмов празник има и параклисът "Свето Преображение Господне" във варненския квартал „Младост”, в който беше отслужена тържествена света литургия. В ролята на звънар влезе църковния певец Андрей Петков, който сподели: "Преобразяването става от детските години, но никога не е късно човек да се покае и да тръгне към Бога".

В Тетевен Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи в манастира "Свети Пророк Илия" молебен за здраве и благоденствие на жителите на общината заради наводненията, нанесли значителни щети в региона през последния месец.

"След бедствията, които сполетяха община Тетевен, трябва всички да се помолим за здраве и благоденствие, малко да се смирим пред природата", посочи кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева, като добави, че продължава укрепването на коритото на река Вит с временни диги, а обстановката в региона вече се е нормализирала.

"Пораженията са много сериозни във всички населени места. За някои дейности трябва да се направят проекти – например инфраструктурата, отнесените мостове и общинския път", уточни Бояджиева, както и допълни, че все още се изчислява окончателният размер на нанесените от проливните дъждове щети. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна