Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

БНР Новини
Рут Колева
Снимка: Джаз фест Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско.
Juke joint royals

След Juke Joint Royals на сцената на площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”. Голямата звезда тук е изключително популярният в цял свят барабанист Омар Хаким, син на джаз тромбониста Хасан Хаким, който свири с Луис Армстронг, Каунт Бейси и Дюк Елингтън. Той още на 10 години участва в джем сешъни с прочутия си баща и неговите приятели. Омар завършва висше музикално училище, след което започва да набира опит и да търси свой собствен стил. Забелязан е в музикалните среди след участието си в знаменитата група на Джо Завинул "Уедър рипорт". Прочува се по цяла Америка особено по време на турнето за представянето на албума на Стинг Bring On the Night. В края на 90-те години гастролира с Мадона и Лайнъл Ричи, създава нови композиции с "Ърбан найтс", по-късно свири с Брайън Фери, Лий Ритенур, Киели Минучи, "Рипингтонс", Боби Макферин и др., участва в оригиналните проекти на групата "Чик" и създава свой бенд. Свирил е също така с Дейвид Бауи (включително в Let’s Dance), Майлс Дейвис и Джордж Бенсън. Днес Омар е един от най-търсените барабанисти, негови изпълнения звучат в повече от 200 албума, записани от световноизвестни джаз, поп и рок звезди. От 2010 г. той се съсредоточава върху собствените си проекти, включително с "Оз икспириънс", с който пристига в Банско заедно с известната пианистка Рейчъл Зи. Рут Колева, която със своя бенд закрива фестивала, каза по повод гостуването на звездния музикант на фестивала в Банско – не мога да повярвам, че ще свиря в една вечер с Омар Хаким.
Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”

21-ият Международен джаз фестивал в Банско ще бъде закрит с концерт на Ruth Koleva Live Band. Отскоро Рут Колева, която е една от изгряващите звезди на българската поп и джаз сцена, има собствена група - Ruth Koleva Live Band, с която тя ще се представи на фестивала в Банско. Така се реализира замисълът на директора на фестивала д-р Емил Илиев Джаз феста в Банско да бъде открит от една утвърдена звезда на българската поп сцена и закрит от едно от новите имена, които сега бурно навлизат на нея и на които пренадлежи бъдещето.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер от закриването на Джаз феста в Банско.


Събота, 11 август, от 19.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!