Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро: Извършителите на атентата са обучавани в Колумбия

Колумбийското министерство на външните работи нарече обвиненията на Мадуро абсурдни

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извършителите на атаката срещу президента на Венецуела Николас Мадуро са обучавани и финансирани в Колумбия. Това заяви самият Мадуро в телевизионна реч, в която изрази и доверието си в "съвестта" на американския президент Доналд Тръмп.

"Искам обяснения от правителството на САЩ и от новото правителство на Колумбия. Искаме екстрадиция на всички отговорни лица, които са финансирали, организирали и провели тази терористична атака и живеят в щата Флорида, в САЩ или на колумбийска територия".

Венецуелският президент обаче не вярва Доналд Тръмп да е разрешил на американска територия да се заговорничи за неговото убийство.

Групировката "Войници в тениски“ пое отговорност за покушението срещу Мадуро, и обяви, че целта ѝ е да организира "съпротива" срещу президента.

Опозицията във Венецуела съобщи, че депутат и неговата сестра - студентка по право, са били арестувани в апартамента им в Каракас във вторник вечерта, след като Мадуро се зарече да предприеме кампания срещу своите противници.

Президентът определи депутата като цитирам "психопат, който е призовавал САЩ да нахлуят и окупират Венецуела".

Прогоненият в изгнание опозиционен лидер Хулио Борхес определи опита за убийство срещу Мадуро като "фарс". Борхес написа в Туитър,  че нито хората във Венецуела, нито светът вярва, че атаката е била действителна. Той твърди, че тя е била нагласена, за да има Мадуро извинение при преследването на враговете си.

Колумбийското министерство на външните работи нарече обвиненията на Мадуро абсурдни. Венецуелската опозиция счете за безотговорни опитите да бъде обвинена за случилото се.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени