Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен прехвърля безвъзмездно на държавата 21 язовира

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет на Плевен даде съгласие 21 язовира да се прехвърлят безвъзмездно на държавата. Водните басейни се намират на територията на 12 населени места и се нуждаят от ремонтни дейности, за които в общината няма специализиран човешки и финансов ресурс.

Община Плевен е собственик на 30 язовира, като за голяма част от тях от компетентните органи са издадени предписания за различни по обем ремонти. Изпълнението на ремонтните работи изисква много финансови средства, каквито Общината не може да осигури от собствените си приходи. Това са мотивите, с които общинските съветници на последната си сесия решиха 21 от язовирите да се прехвърлят безвъзмездно на държавата.

Ако язовирите се поддържат и експлоатират от държавата, чрез държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири“, ще може да се обезпечи по-добре безопасността на населението и инфраструктурата в застрашените райони. Така ще се набави необходимия специализиран човешки, технически и финансов ресурс, с какъвто Общината не разполага.

Кметът на Общината ще внесе в Министерството на икономиката мотивираното предложение за промяна на собствеността на имотите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна