Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форбс": Твърди се, че Уилбър Рос е източил повече от 120 млн. долара от бизнес партньори

Търговският секретар на Тръмп може да се окаже "един от най-големите финансови измамници в американската история"

Уилбър Рос
Снимка: списание "Форбс"

Търговският секретар на САЩ Уилбър Рос може да се определи като един от "най-големите финансови измамници в американската история", според репортаж на списанието "Форбс", в който се посочва, че той неправилно е използвал или е "откраднал" милиони долари от бивши бизнес партньори.

Списанието е разговаряло с 21 лица, познаващи Уилбър Рос, който, преди да влезе в администрацията на президента Доналд Тръмп, оглавяваше частната инвестиционна компания WL Ross & Co. Според "Форбс" всичките те го обвиняват, че е успял да ги завлече с общо над 120 млн. долара.

Сред обвиненията, посочени от списанието, са и тези на трима бивши ръководители от WL Ross & Co., които твърдят, че Рос и неговата фирма са придобили 48 милиона долара под формата на неправомерни възнаграждения и хонорари. Съдебната процедура по този въпрос остава активна, въпреки че Уилбър Рос отбеляза, че "няма основание" за подобен процес.

Настоящият търговски секретар също така направи изявление, че Комисията по ценните книжа и фондови борси (SEC) "никога не е предприемала никакви действия срещу мен". Списанието „Форбс" обаче отбелязва, че той не споменава за глоба от 2,3 млн. долара, която SEC наложи на неговата фирма през 2016 година.

Фирмата на Рос също така е таксувала инвеститори, чиито пари е загубила, според пет бивши служители на компанията.

В статията на "Форбс" се цитира неназован висш служител в Департамента по търговия, който е определил част от обвиненията като "дребнави глупости". След публикуваната в списанието история Търговският департамент на САЩ направи изявление, в което посочи, че информацията е базирана на "фалшиви слухове, инсинуации и неверни твърдения".

"Факт е, че никой финансов регулатор не е потвърдил нито едно от тези обвинения срещу търговския секретар. Пределно ясно е, че това предъвкване на стари истории е в резултат от лична вендета. Неоснователните твърдения, направени в тази история, бяха популяризирани доста отдавна и не са новина", се посочва в изявлението на Департамента по търговия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна