Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се премиерът да присъства на закриването на многонационалното военно учение на "Ново село"

| обновено на 09.08.18 в 07:22
Снимка: БТА

Очаква се премиерът Бойко Борисов да присъства на закриването на многонационалното учение наименованието "Платинум лайън" ("PLATINUM LION 2018"), което се провежда на учебния полигон "Ново село". Учебната подготовка е с участието на представители на сухопътните войски, военновъздушните сили и други поделения на Българската армия, както военни от силите на САЩ в Европа. 

На полигона "Ново село" край Сливен от края на юли военни от 8 държави, сред които и Албания, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора, тренираха действия за защита на район от терористи. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов каза, че е доволен от показаното от българските военнослужещи. 

Съвместната подготовка тази година е на тема "Стабилизиращи действия в зона за отговорност". Планиращият учението бригаден генерал Валери Цолов каза:

"Много важно предизвикателство беше оперативната съвместимост. Сами разбрахте – 8 нации, като 4 нации са членки на НАТО, 4 нации членки по програмата "Партньорство за мир". Цялото управление и действията на формированията беше на английски език и то на ниво командир на рота към командир на взвод". 

Един от участниците Уилям Нийлс от американската армия каза:

"Тренировките спомагат съюзниците да работят по съвместната операция и това беше моето първо участие в учение в България".

През есента българските сухопътни войски ще имат учения и в Украйна, в Грузия и в Румъния. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна