Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови рекордни дъна на турската лира с оглед на сериозното напрежение между Вашингтон и Анкара

Снимка: Ройтерс

Драматичната обезценка на турската лира към нови рекордни дъна спрямо долара и еврото остава в сила и по време на търговията в четвъртък като реакция на дипломатическия конфликт между Вашингтон и Анкара.

В началото на европейската търговия американският долар поскъпна до нов исторически връх от 5,4480 турски лира, преди да стабилизира около 5,4000 нивото, нараствайки в рамките на деня с 2,38%. Еврото пък удари нов рекорден връх точно под 6,3200 турски лира, след което върна слабо назад около 6,2700 нивото, но продължава да се търгува с 2,24% над вчерашното ниво на затваряне.

Подновената обезценка е факт, въпреки очакваната с голям интерес вчерашна среща във Вашингтон на официална турска делегация с представители на администрацията на президента Доналд Тръмп в опит да бъде намерено решение на спора между САЩ и Турция. В сряда турската делегация проведе среща с висши служители на Държавният департамент и на Министерството на финансите на САЩ, но без признаци за постигането на някакъв пробив след продължилите с часове разговори.

                                                                                   Графики долар/турска лира     и     евро/турска лира

Снимка

Трябва да се има предвид, че от доста време насам напрежението между САЩ и неговия важен съюзник в рамките на НАТО и основен търговски партньори се отразяваше негативно на инвеститорското настроение, като през миналата седмица дипломатическият конфликт се изостри в резултат на решението на Вашингтон да наложи санкции на двама от министрите от кабинета на президента Реджеп Ердоган след отказа на Анкара да освободи американския пастир Андрю Брънсън, обвинен в подкрепа на опита за преврат през юни 2016-а година. Турският президент заяви, че решението на Вашингтон е непочтително и че Анкара ще отговори със замразяване на финансови активи на американски министри.

От офиса на Търговския департамент на САЩ пък обявиха в края на предишната работна седмица, че се преразглежда безмитния достъп на Турция до американския пазар в отговор на решението на Анкара да наложи наказателни мита за вноса на американски стоки като реакция на американските тарифи за стомана и алуминий. Самото преразглеждането може да засегне турски внос в Съединените щати на стойност 1,66 млрд. долара, който внос се възползва от Програмата за общи преференции от миналата година и включва моторни превозни средства и части за тях, бижута, благородни метали и изделия от камък.

Турската валута вече загуби близо 30% от стойността си от началото на годината насам в резултат на рязко нарастване на инфлацията до двуцифрени нива, както и с оглед на инвеститорските притеснения относно независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните призиви на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки въпреки растяща инфлация. Последвалата ескалация на дипломатическия конфликт между САЩ и Турция само задълбочи нейната обезценка на валутните пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна