Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Световната търговия губи скорост през третото тримесечие

Роберто Азеведо от Световната търговска организация

По-слабите експортни поръчки и продажби на автомобили вероятно ще забавят растежа на глобалната търговия през третото тримесечие, посочи Световната търговска организация (СТО). Това е сякаш доказателство, че предприетата от Доналд Тръмп "световна война на митата" започва да се отразява негативно, съобщава Ройтерс.

Тримесечният индекс на СТО, който оценява бъдещите търговки перспективи и е съставен от седем отделни прогнозни индекси, спадна през третото тримесечие до 100,3 пункта от 101,8 пункта за предходните три месеца. "Това показа отслабване на растежа на търговията през следващите месеци в съответствие със средносрочните тенденции", отбеляза базираната в Женева организация.

Последните индекси за експортните поръчки и за продажбите на автомобили пък се понижиха съответно до 97,2 и до 98,1 пункта. Трябва да е има предвид, че Доналд Тръмп вече наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий от големите търговски партньори на САЩ и сигнализира, че вноса на автомобили също може да бъде обложен с високи мита.

Опитвайки се да убеди Китай да промени икономическия си модел и да намали търговския дефицит в САЩ, през миналата седмица администрацията на Белия дом предложи по-висока тарифи от 25% за вноса на китайски внос на стойност от цели 200 млрд. долара. Пекин пък отговори, като предложи такси за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

В тази връзка генералният директор на СТО Роберто Азеведо отправи публично послание в четвъртък, публикувано от редица вестници, в което посочи: "Световната търговия е под заплаха. Независимо дали наричате сегашната ситуация търговска война, със сигурност първите залпове са изстреляни".

"Ситуацията е изключително сериозна. Реципрочните търговски рестрикции не могат да представляват нова норма. Продължителната ескалация би рискувала сериозно икономическо въздействие, засягайки най-тежко най-бедните ", отбеляза Азеведо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени